Búrka Rusovce 11.8.2017

Miesto pozorovania: Rusovce
Pozorovateľ: Drobec
Autor textu: Drobec

Po včerajšom zážitku v Rakúsku – 102,1km/h na vlastnej koži – som bol trochu skeptický na dnešný vývoj, aj napriek tomu, že modely a predpoveď sľubovali ešte jeden “zážitok”. Počas dňa som popri práci sledoval radar. Všetka búrková činnosť sa diala v strednom Rakúsku a v Čechách ,v prúdení juh-sever. Poobede to prestávalo fungovať aj na línii postupu. S chalanmi sme debatovali, či to ešte nabehne. Prognóza bola jasná – večer, keď budem zatvorený v štúdiu 🙁

Chvíľu po 21:00 SELČ som skončil prácu, skontroloval situáciu – niekoľko aktívnych jadier severne od Bratislavy, na konvergenčnej línii, ktorá sa presunula východnejšie v podstate krížom cez hlavné mesto. Teraz bol postup z JV na SZ. Zaujímavé bolo zoskupenie jadier, ktoré išli z Chorvátska, cez Balaton. Rozhodol som sa teda, že skúsim tieto búrky zdokumetnovať.
Najväčší problém bol, kadiaľ pôjde to najaktívnejšie jadro, pretože celý systém sa začal rozvíjať aj na východ. Rusovce sa zdali byť ideálne. O 21:45 SELČ som dorazil aj s priateľkou na náš známy stormchaserský spot – asfaltová cestička, výhľad od JV po SZ. Dokonca prestalo pršať a vyjasnilo sa – to bolo okno medzi aktívnymi jadrami.
Všetko bolo ideálne – načasovanie, miesto, žiadne blesky blízko za chrbtom a elektricky aktívna búrka smerujúca z JV na nás.

Rozložil som sondu V1, statív a začal fotografovať. Samozrejme najlepšie blesky sú, keď procesor vo foťáku spracováva predošlý záber. Keď sa búrka priblížila na nebezpečnú vzdialenosť, sadli sme do auta a chvíľu točili z vnútra. Búrka začala byť veľmi elektricky aktívna, tak som sa rozhodol ísť k neďalekému sídlisku medzi domy, pretože na tom poli som dosť trčal.
Po chvíli sme pre istotu dali všetky zariadenia do letového režimu, aby sme ešte viac znížili potenciál na zásah bleskom, aj napriek tomu, že sme boli v aute a medzi domami. Búrka nás predsa len minula východne, čo som bol celkom výnimočne rád, lebo tie blízke CG boli nepríjemné.
Veľkou zaujímavosťou je, že stále fúkal SZ vietor do 40km/h, čo je takmer proti celému postupu búrok a to pri teplote okolo 16°C . Za iných okolností, takéto podmienky likvidujú vývin búrok.

Ďalšou zaujímavosťou je, že tlak pri prechode okraja búrky okolo 22:30 SELČ stúpol. Túto skutočnosť ešte budem s chalanmi analyzovať.

 


 
Rovnako prikladáme aj gif bleskov z Bratislavy a Chorvátskeho Grobu, ako aj fotografie z Bratislavskej Vrakune od p.Adriána Rúčku: