Búrky Dolný Chotár 11.8.2017

Miesto pozorovania: Dolný Chotár
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Po včerajšom dni(10.8.2017), kedy celý Západ zbičoval masívny búrkový systém, ktorý v Bratislave a okolí narobil celkom veľký počet škôd, a zároveň umožnil konečne vysadenie aspoň jednej sondy, a nameranie celkom dôležitých údajov, sme spolu s tímom na dnešok predpokladali opäť vpád vlhkej masy vzduchu do západnej oblasti a tým pádom aj iniciáciu nových búrkových jadier.

Ešte ráno sa modely predbiehali v tom, kde bude najvyššia labilita a kde bude najviac energie. Samozrejme GFSko ukazovalo nadpriemerné hodnoty CAPE hlavne na JZ a Z Slovenska a východ Čiech. Prúdenie malo byť približne SV, čo sme pokladali za celkom prijateľné najmä po včerajších búrkach ktoré práve toto prúdenie nasledovali.

Keďže som už bol u seba na dome, a vyzeralo to na celkom príjemný deň, spracoval som údaje zo sondy od Drobca zo včerajšku a potom vyložil druhú sondu na dvore do rovinky, aby bola pripravená a ja som nemusel v daždi sa s ňou naťahovať. Medzitým sme viedli občasnú diskusiu na sieti a sledovali aktuálny stav. O 20:29 SELČ som sa rozhodol preventívne už zapnúť sondu, aby bola pripravená, pretože hlboko v Maďarsku už začala iniciácia a postup búrkových jadier, zatiaľ však v SV prúdení.

Predpoklad preto bol, že ak aj niečo z Rakúska príde, tak v tomto prúdení to pôjde pravdepodobne smerom na Trnavu. U mňa na juh sme zaťial nevideli, že by malo niečo prísť.
Hodil som preto veci von, nachystal mäso na gril a užíval si s priateľkou pohodový večer a zároveň moje narodky ( moje želanie na narodky bolo, aby boli dobré búrky 😀 ).

Pohodové grilovanie sa samozrejme asi o hodinku zmenilo na aktívne sledovanie nielen radaru, ale aj reálnej situácie, keďže na juhu už som videl blýskanie a bolo počuť hrmenie, síce tlmené. Vzhľadom na to, že podľa radaru to vyzeralo už veľmi aktívne, som urýchlil grilovanie a zároveň ešte rýchlo overil, že sonda naozaj meria údaje.
Už o 22:00 SELČ prišli prvé drobné kvapky, a pohľad na radar odkrýval masu ktorá sa nasúvala z Maďarska – ale už v takmer čisto severnom prúdení. Toto prúdenie napokon zostalo aj pre všetky ostatné bunky ktoré ešte v noci vznikali v Maďarsku. 22:15 sa už priblížili prvé blesky, ale zatiaľ stále iba CCčka okrem jedného CGcka, ktoré strelilo ani nie 400m odtiaľto. Nehorázna rana. Lokalizoval som podľa LINETu jeho pozíciu, a druhý deň som sa vydal na obhliadku, pričom som našiel jeden strom kompletne ošúpaný od kôry, a miesto ktoré smrdelo spáleninou. Kôli burine a asi 2m vysokej žihlave som sa ale príliš blízko miesta nevedel dostať. Ale aspoň som overil že lokalizácia podľa LINETu je plus mínus 30m, čo si myslím že je dosť presné. 22:45 SELČ dorazila bunka s jadrom presne nadomňa. Bleskovo dosť aktívna, najmä CC. Po tom, čo sa postupne znova presunula ďalej na sever, tak na radare už boli opäť ďalšie bunky, ktoré vykazovali postup rovnako tým istým smerom.

Bolo mi jasné, že dnešná noc bude dlhá. 🙂 Pokúšal som sa aj natočiť nejaké videá, ale po spätnom porezretí neskôr som tam nenašel nič použiteľné.
Napokon teda za celú noc cez moju lokalitu prešli dokopy 4 búrkové jadrá, čo je viac ako slušné.

Preto som sa zameral ďaľší deň na analýzu dát, ktoré v noci namerala sonda u mňa, a plus mi Drobec poslal dáta zo sondy v Rusovciach. Nižšie preto dávam grafy a údaje ktoré z analýzy vyšli. Medzičasom som sa ešte popozeral v blízkom lese, a našiel som kopu stromov polámaných a vyvrátených, pravdepodobne po búrke z 10.8.2017.