Búrka Bratislava 23.7.2017

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Ráno som sa zobudil o 6:54 SELČ a bolo zamračené, hromy som nepočul, tak som si ešte trochu pospal – poležal. Vstal som pred 7:30 SELČ a neskôr asi o 2 minúty som sa išiel pozrieť z okna na oblohu.

Teplota o 7:31 SELČ bola 21,0°C. Na juhu a JZ som videl dva Cumulonimby. Pozrel som sa z balkóna otočeného na východ a videl som, že na juhu a JV sú šedé kopy. Pozrel som si radar a bola to malá bunka, z ktorej blesky neboli, i keď mala už 8-9 km výšku. Bunka obišla BA po južnej strane. Popozeral som aké máme výstrahy na dnes na búrky. Opäť som išiel pozrieť ako to vyzerá na západe a kopy boli lepšie rozvinuté s tmavými spodkami, oblakové rebrá boli po celej oblohe. Zdalo sa mi, že počujem hrmenie a predsa bolo to hrmenie z tej bunky, ktorá obišla Bratislavu po južnej strane. Blesky som z nej nevidel, ale pekne tam lialo. Vietor fúkal SV odhadom do 1m/s.

Chodil som z jedného okna do druhého a na západe nad Prievozom bola skrytá biela ľadová kopa. Odbehol som a počul som dunenie, rýchlo som išiel pozrieť na JZ a už lialo v Petržalke. Išiel som pre foťák a o 08:03 SELČ som točil video. V búrke boli CG. Pohyb búrky bol z JZ na SV. Neskôr sa rozpršalo aj v Prievoze – silný lejak. Napršalo 6,5 mm zrážok. Teplota počas dažďa a aj po daždi bola 21,0°C. Všade boli potoky vody.
Model GFS predpovedal juhozápadné prúdenie, medzi 6h a 9h CAPE 500 až 1000 J/kg a LI -2 až -3, pri hranici AT-SR až -4.