Supercela a búrka Bratislava/Pezinok 12.7.2017

Miesto pozorovania: Viničné (PK), Petržalka
Pozorovatelia: Richard Tóth, Drobec
Autor textu: Richard Tóth

Po situáciách z predošlých dní, kedy sa to na západe Slovenska hemžilo supercelami s krupami, sme s tímom zodnotili dnešný deň ako potenciálne veľmi slabý na to, aby sa niečo významnejšie udialo. Naznačovali to dlhoročné skúsenosti v podobnej situácii, kedy búrky jednoducho vysali labilitu z ovzdušia, pričom ponechali iba vlhký vzduch, ktorý mohol maximálne tvoriť lokálne prehánky. S našim názorom sa stotožňovali aj modely, ci už GFS, ktorý na celé Slovensko nedával CAPE viac nez 300J/kg, tak aj ICON, ktory ziadne zrážky neznačil pre západ Slovenska. Pseudotemp sondáže ukazovali síce že bude takmer celý deň dosiahnutá teplota konvekcie a LCL / CCL budú veľmi nízko, no zároveň zdôrazňovali negatívny vplyv nízkej vlhkosti a týmpádom zanedbateľného CAPE.

Preto som celý deň ani ďalej nesledoval radar ani modely. Čo sa však ukázalo ako zlé rozhodnutie.

V práci som si odrobil svoje a neskôr ešte upravoval nejaké kozmetické veci na technike na stormchasing. Čas bežal rýchlo a už bolo aj hneď 19.30 SELČ a tak som sa pobral domov do Viničného. Na moje prekvapenie už na ceste von z Bratislavy som si všimol nad Karpatami sa vytvárajúci zhluk čierňavy, ktorý podľa môjho odhadu mal postup práve mojim smerom. Neváhal som a robil nejaké fotky mobilom hneď, aby som to nepremeškal od počiatkov. Zároveň som teda usúdil, že dnes si menší chase predsa len spravím.

Náš čitateľ Adam Trizuljak nám z Bratislavy zaslal niekoľko záberov vývoja tejto búrky:


 
Míňajúc Bernolákovo som už pred sebou mal formáciu, ktorá sa čoraz viac a viac podobala na shelf cloud. Už išlo o minúty, pretože tak rýchlo ako sa táto bunka vytvorila, tak rýchlo mohla aj zaniknúť.
O 20:10SELČ som už bol odparkovaný a sledoval ( a fotil ) tú nádhernú “rýchlokvasku” ktorá mi pred očami ukazovala silu cez CGčka, ktoré strieľala niekde v okolí Modry. Shelfcloud už bol maximálne jasný. Mal som veľké šťastie, že som si vybral miesto práve v zrážkovej diere, takže okrem pár kvapiek som mohol pokojne fotografovať.
Búrka postupovala stále viac a viac na východ, pričom bolo vidieť masívnu zrážkovú stenu JV odomňa. Porobil som teda ešte pár foto a vybral sa nakoniec domov aby som mohol rýchlo spísať, čo som videl.

Medzitým som sa prihásil na našu tímovú sieť, kde som oznámil tento jav. Ani nie minútu na to mi už Drobec píše a posiela fotku shelfcloudu z Petržalky, kde sa momentálne nachádzal. Tiež narýchlo opustil všetko čo robil a letel dokumentovať čo sa dá. Samozrejme že to znamenalo iba telefón v ruke. Nižšie sú fotografie a video z búrky, ktorá prešla petržalkou. Pred prechodom shelfcloudu nameral Drobec 26°C, no hneď po ňom, vo výfuku chladného vzduchu z búrky už iba 19. Vietor pritom poskočil z takmer bezvetria na 10-15m/s odhadom.

Zaber z Eumetsatu krásne ukazuje, odkiaľ celý komplex dostal energiu.

Zatial čo on bol v teréne, ja som už analyzoval situáciu a usúdil som, že za tými dvoma bunkami, ktoré nás míňajú, sa nasúva od rakúska ponad Karpaty celá lajna búrkového systému, okrem iného výrazne bleskovo aktívna. Rozhodol som sa teda ešte raz ísť von a skúsiť aspoň pár foto bleskov. Celý natešený som si našiel výborné miesto. A zistil som že baterka na foťáku už nevydrží večne. Podarilo sa mi spraviť iba pár záberov, aj to na krátkej expozícii, aby som šetril baterku. Zároveň som sa musel veľmi rýchlo spratať do auta a následne domov, pretože iba necelý kilometer strelili dve CG+ z nákovy, ktora medzičasom už bola rozprestretá nadomnou.

No nevadí, pohľad na jednu odchádzajúcu bunku na východe, a ďaľšiu prichádzajúcu ponad Karpaty mi to všetko vykompenzoval ako zážitok. Najmä ak uvážim ,že ešte ráno sme sa s Drobcom bavili o tom, že dnes nemá zmysel ani len pomyslieť na búrku. Holt, príroda si povedala, že nám dá príučku. Mimo toho všetkého, neskoršou analýzou a aj fotografiami od čitateľov to vyzerá, že sa v tomto prípade mohlo jednať o supercelu.