Lov za supercelami na Záhorí 10.7.2017

Miesto pozorovania: Záhorská Bystrica, Stupava, Zohor, Jakubov, Kostolište, Malacky
Pozorovateľ: Marek Bereš
Autor textu: Marek Bereš

Po včerajších búrkach som ani ja, ani služba Estofex, (ba mám pocit, že ani modely) nenaznačovali situáciu, aká sa začala tvoriť.
V noci cez nás prešiel rozsiahly búrkový komplex z Rakúska a dnes cez deň sa ešte vrámci teplého frontu vyskytli v ranných hodinách slabšie prehánky, búrky až nad stredným Slovenskom. )
Po prechode teplého frontu sa vyčasilo a ostalo na pocit dusno. Netrvalo dlho a prvé bunky začali vznikať vo východnom Rakúsku. Ako to už ale býva zvykom, tieto búrky zväčša naše územie nezasiahnú, lebo sa stihnú pred ním rozpadnúť a tak som neprikladal väčší význam tejto búrkovej činnosti.
No krátko po 15:00SELČ nabrala búrka pri Viedni na intenzite. A tak som začal s vypätím sledovať radar.
Pracovné povinnosti mi však dovolili vyštartovať až o 16:00SELČ a tak som vyhodnotil, že už je neskoro ísť do Rakúska a vzhľadom na smer búrky, ktorá už vykazovala jasné známky supercely som sa rozhodol ísť do jej dráhy a teda na Záhorie. Čo sa neskôr ukázalo ako fatálna chyba, nakoľko supercela vyprodukovala TORNÁDO o sile F2 neďaleko Swechatu☹.
Prvé zábery sa mi podarilo spraviť pri Záhorskej Bystrici.

Pozoroval som množstvo CG a CC bleskov, ktoré sa mi však na fotku nepodarilo zachytiť (fotené mobilom bez statívu)…
Ďalšia vec je, že sa mi začal vybíjať mobil (do terénu som šiel s ledva 50% batérie) a tak som vypínal dáta a šiel „po slepiačky“, moja cesta smerovala do Stupavy. Keďže až tak dobre nepoznám okolie, trošku som poblúdil, kým som našiel ako tak vhodnú pozíciu a sledoval prechod rotujúcej základne supercely ponad mňa. Rotácia už bola značne slabá a na videu ju nie je ani vidieť, zišiel by sa statív a urobiť zrýchlené zábery, čo už.
Následne som sa autom presunul cez jadro už umierajúcej supercely k obci Zohor, z cesty som spravil video, kde vidno intenzívny dážď a občas počuť buchnutie krúp do auta.
Následne keď už bola búrka za mnou a ukázalo sa mi nebo bez zrážok, videl som ďalšiu bunku smerujúcu severnejšie odo mňa. Ostal som ju pozorovať a ako sa blížila, opäť sa ukázalo, že sa jedná o supercelu. Spravil som zopár fotiek a nasadol do auta opäť na slepo do obce Láb. Búrka bola však rýchlejšia a ja som prišiel po funuse – na ceste množstvo polámaných konárov a veľa vody. Aspoň sa mi podarilo odfotiť zrážkovú stenu.
To už som bol pri Kostolišti a nádrž v aute mi signalizovala, že musí papkať a tak, že pôjdem do Malaciek natankovať a domov.
Pri tankovaní som si opäť všimol novú bunku na západ odo mňa.

Pri stave batérie 35% som si narýchlo zapol dáta a radar a pozrel na mapu, kam by sa mi oplatilo ísť. Najprv som sa rozhodol ísť na smer Bratislava, čo sa mi ukázalo opäť ako zlý krok – všade hustý les a nemožnosť akéhokoľvek pozorovania.
A tak s približujúcou búrkou, ktorá opäť vykazovala znaky supercely stúpal aj môj stres, aby som si stihol nájsť vhodnú pozíciu.
Ani nechcem myslieť na to, koľko predpisov som porušil :D.
Nakoniec kúsok za Malackami v smere na Veľké Leváre sa mi ukázala v plnej kráse a hneď pri prvej odbočke do poľa som neváhal zaparkovať, ignorujúc značku „zákaz vjazdu“..
A tak som mal ideálne miesto na zhotovenie najkrajších fotiek tohto dňa, rotujúca základňa sa po chvíli „otvorila“ a ja som mohol nazrieť do jej vnútra, čo krásne dokmentujú fotky a video.
S každým pohybom vyzerala čoraz krajšie a silnejšie. Scenéria západu slnka a zrážkovej steny umocňovala zážitok, aký som prežíval.
Najprv sa zdalo, že ma zasiahne priamo v mieste pozorovania, no potom si to mrcha jedna namierila trošku severnejšie a neostávalo mi nič iné, len nasadnúť a ísť smerom Veľké Leváre.

Asi v strede cesty som našiel opäť krásnu odbočku a tak som zakotvil a užíval si downburst, ktorý po chvíli prišiel. Vietor odhadujem na cca 85km/h vzhľadom aj na popadané dosť hrubé konáre, ktoré som vyfotil po búrke.
Pri downburste sa vyskytli aj krúpy, avšak priemer mal max 1,5-2cm a nepadali ani husto, skôr sporadicky.
To už mi batéria na mobile ukazovala 14%. Krásne mi vydržala celý lov.
Na ceste domov, po krásnej úrode 3 superciel (2 potvrdené) v jeden deň sa mi ako poďakovanie objavila na oblohe krásna dúha. A aby som na tento deň nezabudol, cestou naspäť sa tvorili opäť pri Viedni nové jadrá, ktoré vidno na posledných záberoch. Aj som premýšľal, či to otočím, no batéria už dávala 4% a tak som radšej išiel domov.