Búrka Bratislava a okolie 9.7.2017

Miesto pozorovania: Bratislava – Slovnaftárska hrádza, Prievoz
Pozorovatelia: Peter Kulla, Drobec
Autor textu: Peter Kulla

Podľa radarových snímkov sa z JZ Rakúska blížili búrky k Bratislave. Model GFS predpovedal hodnoty CAPE 400 J/kg a LI -2. Teplota o 14:02 SELČ bola 29,3°C. Po 14:20 SELČ som vyrazil do terénu zmapovať situáciu. O 15:24 SELČ som dorazil na veľkú lúku na slovnaftárskej hrádzi a zostal som tam pozerať na vývoj búrok. Pred búrkami sa vytvorili malé CB, ktoré sa do vyššej výšky nevyvíjali.
V JZ búrkach som videl iba záblesk a počul som hromy. Na SZ-S odo mňa sa vytvorila jeden Cumulonimbus, ale ten sa rozpadol. Neskôr sa vytvorili dva nové Cumulonimby, ktoré sa pekne vyvíjali do vyššej výšky. Postupom času sa z týchto CB rodila pekná búrka s pekne tmavým spodkom. Situáciu som sledoval cez internet so stormchaserom Drobcom. O 15:27 SELČ sa z JZ búrok spustil silný JZ vietor v nárazoch cca. 7-8 m/s. Spočiatku bol studený, neskôr bol vietor vlažný.

O 15:45 SELČ som odišiel z pozorovacieho stanovišťa, pretože som videl, že sa už spustil dážď na Z odo mňa. Cestou späť sa spustil dážď aj zo severnej búrky. Videl som jeden blesk CC, jeden záblesk predo mnou na SV a druhý niekde za mnou na J. Cestou silno pršalo. Domov som prišiel úplne mokrý. Teplota počas dažďa o 16:37 SELČ bola 23,5°C. Z tejto búrky napršalo 5 mm zrážok. Keď som prišiel domov, tak som i naďalej sledoval situáciu a podľa radarových snímkov boli vytvorené ďalšie búrky na JZ Rakúska.

Model GFS naznačoval prísun energie/lability na nočné hodiny. Hodnoty CAPE boli od 700 J/kg do 900 J/kg a LI 0. Tieto búrky svojím postupným vývinom postupovali na SV na Bratislavu. Situáciu som sledoval cez internet so stormchaserom Drobcom a Ivanom. Do Bratislavy dorazili asi o 23:40 SELČ so silnýmmi CG-, lejakom a CC. Pred búrkami fúkal JZ mierne slabý chladný vietor. Teplota počas búrok o 23:55 SELČ bola 21,5°C. Z týchto nočných búrok napršalo 9 mm zrážok.