Búrka Dolný Chotár 8.7.2017

Miesto pozorovania: Dolný Chotár
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Nezaujímavý deň. Aspoň tak to malo byť podľa predbežných modelov a sondáže z rána. Po včerajších búrkach ktoré sa väčšinu času posúvali v jednej línii zhruba Brno – Trenčín ( aká náhoda že zrovna keď je festival Pohoda), sme s chalanmi jednak na základe synoptickej situácie a modelov predpokladali, že čokoľvek čo dnes vznikne, bude skôr na strednom a východnom Slovensku. Aj podľa ICONu bola vlhkosť udávaná na JZ Slovenska veľmi nízka – proste ako tomu my u nás vravíme – dekel.

Ráno začínalo úplne nevinne, a až na pár cirrov som mal čistú oblohu. To sa zmenilo okolo 10:00 SELČ keď začali pribúdať maličké cumulusy, opticky dosť nízko, čím naznačovali miernu labilitu v ovzduší.
Okolo 11:30 SELČ sme rozprúdili ale už diskusiu s tímom, nakoľko pri MA, resp SZ od BA sa v tom čase vytvorila menšia bunka, ktorá rýchlo nabrala silu a už aj začala trieskať blesky. Postup tejto bunky bol vopred daný čistým JV prúdením, čo znamenalo jediné – ide ku mne!

Hodil som na seba nejaké tričko, schmatol foťák a sadol do auta, aby som sa dostal pri dedine ponad potok a von na pole, kde mám nerušený výhľad od JZ po SZ. Rovno som na tej polňačke otestoval aj novú techniku, že si sa nerozsype, keď budem búrky naháňať po vysoko kvalitných slovenských cestách.
Zaparkoval som sa na násype aby mi neprekážali pri fotení žiadne rastliny. Pohľad na západ síce vyzeral sprvu “hrozivo” no bunka ktorú sme sledovali aj s Ivanom Škodom ( na telefóne), nemala takmer žiadnu štruktúru, čo je vidieť aj na fotografiách.
Než prišla ku mne, ukázala iba 2 CC blesky z môjho pohľadu. Potom však už bolo dlhú dobu ticho až dokým neprišla ku mne dažďová stena. Následne sa rozbehli opäť blesky, avšak všetky typu CC/IC. Jedno jediné CG som videl až keď búrka už odchádzala. Vietor bol celkom slabý, do 5m/s.

Po búrke však naďalej ostalo dusno, a to sa držalo až takmer do večera.