Supercela Bratislava,Pezinok 5.7.2017

Miesto pozorovania: Malacky, Bratislava, Pezinok
Pozorovatelia: Richard Tóth, Ivan Škoda, Drobec, Peter Kulla
Autor textu: Richard Tóth

Stabilné počasie za uplynulé dva dni, ktoré držalo vrstvu na krajnom západe Slovenska pomerne suchú, sa ani dnes nemalo nijak výrazne líšiť. Jednak sa na tomto zhodovali GFS aj ICON, ale pridavali sa k nim aj údaje zo sondáže, ktoré naznačovali malý CAPE, a slabší lift. Celý deň sa niesol v znamení parenice, ktorá nepredpovedala vôbec žiadnu iniciáciu výraznejšej oblačnosti. Veľmi dobre to dokumentujú snímky z GFS.

O to zaujímavejšie bolo, keď mi Drobec o 18:00 SELČ napísal, či nezbehneme na záhorácku guľu. Voľným prekladom bunku ktorá vznikla na krajnom západe a smerovala na záhorie. Rýchlym obzretím modelov a radarov sme usúdili, že skape a tak sme si hodili po pivku, aby sme uhasili smäd. O zakapatí vzhľadom na situáciu s modelmi a predošlými skúsenosťami v podobnej oblasti vzniku búrok sme sa podiskutovali aj o ďaľšej bunke ktorá vznikla ešte o kúsok viac na SZ od pôvodnej.

Ale sme sa mýlili !!!

Z tej malej ničoty začala rásť bunka neskutočných rozmerov a zakrátko začala pri obci Jakubov(MA) dosahovat intenzitu cez 60dBZ! O 18:34 SELČ ju už sledoval Drobec, Ivan aj Pituz. Síce mali kryté výhľady, ale blesky ktoré z nej lietali boli videteľné dostatočne. Ja som zatiaľ spočíval u seba vo Viničnom, bohužiaľ kôli pivu už bez možnosti vyraziť na S smerom na Pezinok. Prúdenie v 1500m a rovnako aj v 3600m kde sa plus mínus nachádzala aj nulová izoterma však bolo na JV až V, v rýchlostiach okolo 10m/s. to znamenalo jediné – jadro ma obíde SV iba o niekoľko km.

Pobral som teda aspon narýchlo mobil a pokúsil sa spraviť niekoľko fotiek a videí, keďže búrku som už mal takmer nad hlavou a lietali pod ňou samé CC blesky. Kôli biednym svetelným podmienkam si ale už mobil povedal že má dosť.
Medzitým sme stále situáciu aktívne preberali s chalanmi v diskusii, aby sme vedeli čo sa deje a aký bude ďaľší nepredvídateľný vývoj. Postup mala pomalší ako naznačovali modely, a tak jej chvíľu trvalo než dorazila až ku mne.

Nad hlavou mi prešiel shelf cloud, pod ktorým sa rojili CCčka jedno za druhým. Jadro ma však míňalo severovýchodne o zhruba 3km, čo sa prejavilo na tom, že u mňa sa vyskytovali iba veľmi slabé zrážky a silný, odhadom do 40km/h nárazový vietor. Pokúsil som sa spraviť aspoň nejaké video, pričom sa mi podarilo zachytiť aj niekoľko CG bleskov, ktoré sú z videa vytiahnuté. Video bohužiaľ kôli kvalite zverejňovať nebudeme. To už bolo približne 21:00 SELČ.
Búrka postupne nabrala takmer čistý JV smer a v tomto prúdení ďalej postupovala smerom na Galantu. V Šali, teda na jej JZ okraji sa vyskytli ešte z tejto bunky krúpy miestami do 2cm v priemere, pričom padali takmer 10 minút.

S chalanmi sme medzitým zhodnocovali, či má zmysel niečo písať o tom, ako s nami búrky vybrabrali dnes, nakoľko sme nemali dosť fotiek, resp. nie v použiteľnej kvalite. Tu nás však zachránil môj kolega z práce Robo, ktorý bol na biku pri Vajnoroch a porobil pre nás fotky než stihol zmoknúť. Za to mu veľmi pekne ďakujeme.

Ivanovi sa taktiež podarilo dostať aspoň trochu von z BA a porobil nejaké zábery a videá.
V Bratislave na niekoľkých miestach boli kôli silnému nárazovému vetru polámané konáre zo stromov, najmä v okolí rožňavskej,púchovskej a vajnorskej ulice. V tomto mieste boli zostupné prúdy najsilnejšie.
Zaujímavým javom bolo opäť SHMÚ, ktoré vydalo aktualizáciu výstrahy pred búrkami o 21:31 SELČ , teda v čase, keď už napríklad Malacky mali za sebou pomaly potopu a väčšina búrkovej aktivity už bola presunutá v oblasti Nových Zámkov. 🙂

O 22:00 SELČ však ešte búrková aktivita vôbec neutíchala. Na Česko-Slovenskom pohraničí neustále vznikali menšie bunky, ktoré sledovali prúdenie na JV, rovnako ako predošlé dve bunky. Boli síce už zrážkovo trochu slabšie, ale bleskovo stále dosť aktívne. Nižšie je pohľad na radarový vývoj a taktiež fotografie, ktoré obsahujú jednak hlavnú bunku, ktorá prešla Z Slovenskom, a tiež menšiu bunku, ktorá sa tesne predtým vytvorila JV od Bratislavy a postupovala vo východnom prúdení. Taktiež je tam k videniu len drobná časť bleskov, ktoré z týchto búrok lietali.
Edit 6.7.2017 – SHMÚ nám potvrdilo že sa v tomto prípade jednalo o supercelu.

 
 
Od nášho fanúšika Mareka Bereša pridávame ďaľšie fotografie zo supercely pri Bratislave a taktiež video krúpov.