Búrka Bernolákovo 5.7.2017

Miesto pozorovania: Bernolákovo
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Po obzeraní línie na SZ a zhliadnutí radarových snímok to vyzeralo viac než dobre na silnú búrku. Rozmýšľal som, či by som si nešiel chytiť aspoň dážď, keďže v poslednej dobe neviem čo je to dážď. Naozaj v Bratislave aspoň teda východnej polovici nepršalo mesiac, tie tri kvapky nemerateľné nerátam. Bunka na SZ dosahovala 60 DBz, čo je predpoklad na výskyt krúpov. O pár minút sa mi odkryla najvyššia časť búrkovej steny pri západe slnka a hneď som vedel, že to tak rýchlo neskape. Vyrazil som na D1 smer Senec, veď ma ta bunka niekde na diaľnici musí pretnúť… Zbočil som na starú seneckú cestu a zastavil som na pumpe v Bernolákove. Odtiaľ som sledoval konečne poriadnu búrku a tešil sa ako to ide stredom na mňa.

Ale čo čert nechcel, na mňa išla slabšia časť, premostili sa 2 bunky a ja som bol medzi nimi, tak som sa rozhodol pohnúť smerom na juh juhovýchod a nanešťastie som sa pohyboval stále v tej slabšej časti búrky a cestoval som na popredí tej búrky, až kým som si uvedomil, že stráca na sile a nemá cenu ísť ďalej. Dúfal som v krúpy, no mal som len mierny dážď a ku koncu búrky aj 40-50 km/h vietor. Aspoň, že zo zadnej strany búrky vyletovali pekné blesky a dali sa aj fotografovať. Škoda, že najsilnejšia bola zase na SZ strane Karpát a ja som už chytil len polovičnú intenzitu.

Vcelku veľmi prekvapivý deň, pretože počas dňa bola jedna konvergenčná línia pozdĺž východných Álp, 100-150km od nás a smerovalo to do Maďarska. Na SR nemalo nič byť a zatiaľ asi 2. najlepší chase tento rok.