Supercela Stockerau(AT) 22.6.2013

Miesto pozorovania: Stockerau(AT)
Pozorovatelia: Albert Russ, Jaroslav Konečný
Autor textu: Jaroslav Konečný

Počasie vo veľkej časti strednej Európy ovplyvňovala rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, postupne sa však od západu približovalo teplotné rozhranie a tlak na strednou Európou pomaly začal klesať.

Keď že frontnálne rozhranie bolo cca dva dni takmer bez pohybu niekde nad západnou časťou Českej Republiky kde spôsobovalo spomínané rozhranie doslova masívne búrky.

Podmienky na tento deň vyzerali pomerne sľubne, frontálne rozhranie sa pomaličky približovalo bližšie na východ a v tento deň sa rysovali pomerne výrazné podmienky na vznik búrok v Alpskej oblasti. Počas celého dňa vládlo jasné až polojasné počasie a bolo aj pomerne teplo, teplota dosiahla tropických 30 °C v Bratislave . Rosný bod a tým pádom aj vlhkosť boli ideálne .

Počas kúpania vo Vajnoroch sme zbadali približujúcu sa veľkú nákovu z búrok v Rakúsku. Po príchode domov sme zhodnotili, že sa nám oplatí ísť smerom na Stockerau (AT) . Keď sme vyrazili, postupne sme sa približovali k tmavnúcej sa oblačnosti . To sme ešte ani netušili, čo nás čaká….

Počas dňa vládli celkom výrazné dynamické podmienky, strih vetra dosahoval približne 17m/s čo bolo celkom ideálne na peknú organizáciu búrok .

Keď sme pri Schwechate vyšli na diaľnicu smerom na Stockerau, zbadali sme v diaľke krásnu vytvárajúcu sa supercelu, samozrejme, okamžite sme to stočili smerom na onú supercelu.

Keď sme ju sledovali, bola ešte pomerne ďaleko, bolo vidieť ale jasnú rysujúcu sa supercelu, boli sme približne niekde pri meste Reisenberg kde sme to celé sledovali, potom sme sa presunuli smero na západ kde sa supercela a jej wall cloud začal ukazovať v plnej kráse.

Bola to skutočná nádhera, supercela mala priemernú odrazivosť na radare okolo 59dBZ a maximálnu 60.5 dBZ . Prejavy supercely boli skutočne veľmi výrazné . Teplota sa tam prepadla takmer o 12 °C ako to pri supercelách býva, najprv nezačalo pršať, ale rovno začali padať veľké krúpy ktoré mohli mať pokojne aj 3/4cm, boli skutočne poriadne veľké, ešteže na aute žiadne škody! . Blesková aktivita bola taktiež veľmi výrazná, blesky boli vidieť, ale len tie najsilnejšie, vysokú bleskovú aktivitu potvrdzovalo neprietržité hlasné hrmenie.

Búrka postupovala samozrejme mimo prúdenie čiže nepostupovala na S/SV ale rozhodla sa ísť na Z až SZ čo bol ideálny smer pre Bratislavu, zdalo sa, že supercela začala niekde cca 10km od Hainburgu slabnúť, lenže pri Maria Ellend veľmi rýchlo ožila a vtedy aj dosiahla maximálnu odrazivoať (60,5dBZ) to bol však jej posledný výdych . Postupne sa rozpadala a strácala tvar, pri Hainburgu ešte spustila poriadny lejak aj s krúpami, ale nad Bratislavou takmer nič, postarali sa o to Karpaty, akonáhle sa búrka oprela o Karpaty, okamžite stratila svoju silu a veľmi rýchlo zoslabla. Bolo to zaujímavé, keď že pri Hainburgu ešte poriadne “strieľala”.

Spomínaná supercela dokonca nad Fishamendom spustila tornádo a spôsobila materiálne škody ktoré našťastie neboli výrazné .
Za tento rok je to zatiaľ najúspešnejší chase . Bol to pekný zážitok .