Búrka Galanta 10.6.2013

Miesto pozorovania: Galanta
Pozorovateľ: Jaroslav Konečný
Autor textu: Jaroslav Konečný

Počasie v strednej Európe už druhý deň ovplyvňovala oblasť nízkeho tlaku vzduchu, v jej tyle k nám pomaličky postupoval studený front,/ 9.6.2013 – Počas dňa vo mne žila nádej, že niečo bude, žiaľ, opak sa stal pravdou, studený front bol ďaleko a búrky zostali počas dňa a večera ešte v Českej Republike, búrky sa na Slovensku vyskytovali tradične len v horských oblastiach stredného a z časti východného Slovenska —– 10.6.2013 – počas dňa bolo prevažne jasno ale pomerne dusno, počas dňa začali pomaličky pribúdať cumuly ale nebolo to nič mimoriadne…Teplota sa počas dňa držala na hodnotách 25/27 °C

Okolo 14-tej hodiny som spozoroval pomerne dobre vyvinutý cumulonimbus smerom na sever, vznikla prvá búrka niekde nad Sencom, bola slabá ale vedel som, že toto bol prelom a postupne sa konvekcia začne rozrastať . Konvekcia sa síce rozrastala, ale vďaka nie dostatočnému strihu vetra a slabej dynamickej podpore (front bol ešte pomerne ďaleko) mali búrky skutočne krátku životnosť, po 10/20 minútach vyhasli a podporili akurát tak vývoj ďalších buniek ktoré vyhasli niektoré ešte skôr…Sondáž z Viedne odhalila výrazné hodnoty CAPE (vyše 2000j/kg) strih vetra bol však len slabý a to 8m/s,čiže príčina slabo “žijúcich” búrok bola jasná..

Situácia sa mi zdala dosť nezaujímavá tak som prestal sledovať radar a šiel som pozerať telku, niekedy okolo 19-tej som išiel von so psom pričom som spozoroval krásny vývoj konvekcie smerom na juh, niekde pri Trsticiach vznikla búrka, raz zahrmelo, myslel som si, že scenár bude podobný ako pri ostatných búrkach, čiže pár bleskov a koniec, mýlil som sa, okolo 20-tej som začul už výrazné dunivé hromy, keď som pozrel na radar, skoro mi oči vypadli, od juhu smerovala pomerne silná búrka ďalej na sever, jej pohyb bol slabý a od počiatku som sledoval vývoj shelf cloudu ktorý mal hranicu oblačnosti celkom nízko, myslel som si, že keď sa búrka priblíži zoslabne – opäť som sa mýlil, búrka zosilnela, blesková aktivita začala byť veľmi intenzívna a chvíľami sa blýskalo viac menej nepretržite, pred búrkou ešte od západu vysvecovalo slnko, lenže táto búrka zo sebou priniesla doslova tmu….

Prejavy búrky boli efektné, dokonca by som túto búrku hodnotil ako silnú, búrka so sebou priniesla veľmi silný lejak pri ktorom klesla viditeľnosť na približne 200metrov! To bol lejak! Postupne sa pridali krúpy do 1cm, lejak bol tak intenzívny, že kanalizácie po cca 5 minútach lejaku nestíhali a voda stála po celej Galante na cestách poprípade sa tvorili poriadne kaluže.

Počas búrky bol úhrn veľmi slušných 46.7mm behom 30 minút . Zatiaľ to bola čo sa týka zrážok najsilnejšia búrka sezóny 2013 .

Fotky sú robené žiaľ mobilom, keď že svoj aparát som nemal poruke .