Búrka Bratislava 8.8.2013

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Po extrémnych horúčavách, ktoré boli od Utorka až do Štvrtka tohto týždňa, kedy najvyššia maximálna teplota dosiahla hodnotu 41,4°C vo Štvrtok 08.08.2013, som očakával silné búrky s krúpami, s veľkými úhrnmi zrážok a silným vetrom. Modely GFS predpovedal hodnoty CAPE 1500 J/kg a LI -4 a model WRF 1250 J/kg. V doobedňajších hodinách fúkal SZ vietor do 3 m/s z vytvorených búrok v Rakúsku a Česku, ktoré postupovali z J na S. V poobedňajších hodinách sa vietor utíšil, kedy sa zvýšila šanca na silné búrky a najvyššia denná teplota o 15:23 SELČ dosiahla maximálnu hodnotu 37,4°C.
Okolo 16:00 SELČ sa opäť rozfúkal SZ vietor do 10 m/s z vytvorených búrok v Rakúsku. Podľa radarových snímkov o 17:00 SELČ sa pri Maďarsko-Rakúskej hranici 36 km J od Bratislavy vytvárala búrka, ktorá sa svojim postupom pred Bratislavou klasicky celá rozpadla. Keď som monitoroval východ, tak som uvidel na SV vytvorenú búrku, ktorá podľa radarových snímkov bola nad Jaslovskými Bohunicami. Teplota o 17:22 SELČ bola 31,4°C.

Ďalšie búrky vytvorené v okolí Györu o 18:30 SELČ smerovali na SZ na Bratislavu, ale keďže tu fúkal silný SZ vietor, tak sa tieto bunky rozpadávali. Bunky sa znovu zaktivovali nad Prellenkirchenom, Hainburgom a Malými Karpatmi, z ktorých boli silné elektrické výboje. V Prievoze z rozpadnutých buniek zamokrilo cesty. Fotky bleskov v slabšej kvalite sú vytiahnuté z videí.
Keď som si išiel pozrieť radarové snímky, tak sa začalo blýskať na JV od Bratislavy v okolí Šamorína a podľa radaru som videl, že sa vytvorili ďalšie silné búrky približne 40 km južne od Bratislavy v Maďarsku. O 22:15 SELČ prišli vytvorené búrky do Bratislavy – Prievozu. V búrke bol silný lejak, silné CG- a 1-sekundové dunivé hromy. Teplota po búrke bola 24,0°C a napršalo 42 mm zrážok.