Búrka Bratislava 28.4.2014

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Prekvapujúci deň! Po veľmi dlhej dobe som zažil opäť krúpy!

Posledné dni natekal do strednej Európy labilný vzduch z juhovýchodu pri rovnomernom rozložení tlaku vzduchu – tzv. tlakové bahno. Búrky sa vytvárali sporadicky a často boli viazané na orografiu, resp. na konvergenčné línie z „outflow boundaries“. Estofex vydal výstrahu na búrky, avšak prvý stupeň bol vydaný pre Rakúsko a Česko. My sme mali mať len obyčajné búrky. CAPE bol pár stoviek J/kg, nič výnimočné.

Vôbec som dnes nečakal, že zasiahne Bratislavu nejaká búrka. Po obede v robote som sa letmo pozrel von z okna smerom na SV, či už nenaskočili prvé kopy, pretože pred hodinou nebol ani fľak na oblohe. A zrazu tam bola krásna stena CB Calvus!

Na jednej strane ma to potešilo na druhej, keď som vedel, že to ide na BA som bol sklamaný, že to nebudem môcť sledovať. Nakoniec sa mi podarilo presvedčiť vedúceho aby ma uvoľnil. Rýchlo som vybehol na miesto s lepším výhľadom a už som počul prvé dunenie. Severná strana búrky bola vlastne len nákova, ale na juhu to bolo konvektívne a pekne pripekalo.

Po prekonzultovaní situácie s Pavlom Škodom som sa rozhodol ísť na juh do Petržalky. Zvolil som parkovisko Carrefour a urobil som veľmi správne. Konečne nastal jeden z mála momentov, kedy stormchasera búrka milo prekvapí a hovorím samozrejme aj o šťastí.
Búrka dosiahla najväčšiu intenzitu práve nad Petržalkou a presne tam aj vypustila krúpy o veľkosti 1-1,5cm. Bleskovo priemerne aktívna búrka mala pomalý pohyb zo SV na JZ, preto priniesla vysoké zrážkové úhrny na určitých miestach.

Neskôr som sa presunul do Rusoviec, odkiaľ som natočil pár CG bleskov. Tam spadlo oveľa menej zrážok.