Búrka Šaľa / Selice 16.6.2017

Miesto pozorovania: Šaľa, Dolný Chotár
Pozorovateľ : Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Na dnešok sa modely opäť predbiehali vo výpočtoch instability a postupu búrok, ktoré budú vznikať na čele postupujúceho studeného frontu. Hoci GFS boli v predpovedi CAPE dost obozretné, vzhľadom na predošlé roky sa dalo tušiť, že front so sebou v takomto prúdení prinesie dostatok výrazných prejavov, počínajúc hustým dažďom a končiac prudkým nárazovým vetrom.

Až do zhruba 12:30 SELČ však najmä podmienky na západe Slovenska vykazovali dobrú stabilitu a preto sme predpokladali, že k samotnej iniciácii búrok dôjde až pri postupe masy vzduchu od Z-SZ, teda od Rakúska a Čiech. Po tejto dobe už vznikla malá lokálna bunka severne od Malaciek s rýchlym rozpadom jadra, avšak elektricky pomerne dosť aktívna. Celé frontom tlačené prúdenie malo smer JV-V a teda sa dalo predpokladať, že všetky búrky na fronte budú toto prúdenie kopírovať.

O necelú polhodinu už táto polorozpadnutá bunka prechádzala cez Šaľu, no nepriniesla so sebou nijaké významné zrážky ani prejavy. Za ňou však postupovala oveľa väčšia bunka, ktorá medzičasom prekonala Malé Karpaty a z radarového pohľadu stále silnela. Táto už so sebou priniesla okolo 15:30 SELČ silný nárazový vietor vo svojom čele, v odhadovanej rýchlosti okolo 60km/h. O necelých 10 minút už bičovala Šaľu a priľahlé dediny výrazným dažďom, pričom známy z Palárikova mi potvrdil neskôr že tam spadli aj krúpy veľkosti cca 1cm. Bohužiaľ ich ale nemal zrovna čím odfotiť.

Ja som sa medzitým už snažil dostať von z jadra s dažďovou stenou, ktorá mohla zhruba dávať okolo 25mm/h. Hned ako som bol vonku, mal som pred sebou bunku ktorá postupovala ďalej na JV, smerom na Nové Zámky. Spravil som aspon pár rýchlych záberov a vydal som sa k sebe domov na J do Dolného Chotára. Cestou som túto bunku naďalej pozoroval, ale už bolo vidno, ako je čelo neorganizované a rozpadáva sa. To dodatočne potvrdzovali aj radarové a satelitné snímky. Medzičasom som sa skontaktoval s chaserom Ivanom Škodom, ktorý sledoval bunku pri Topoľčanoch.

Neskôr som si vzhľadom na radar a nový vývoj situácie povedal, že tomu ešte dám šancu a vybehol som už na dome na blízke polia – to čo sa mi tam naskytlo za pohľad, bola nepopísateľne fotogenická búrka s výrazným čelom. Spravil som niekoľko záberov, pričom v diaľke na čele sa tvoril výrazný funnel! Bohužial so širokoúhlym objektívom sa to nedarilo dobre zachytiť a než som sa vrátil späť a vymenil objektív, úkaz zmizol. Presunul som sa pešo zhruba o 500m viac na V, aby som mal nekrytý výhľad na postupujúcu bunku, ktorá opäť viacmenej kopírovala trajektóriu predošlej bunky. Táto búrka vyprodukovala menšie krúpky do 5mm v okolí Tvrdošoviec. Na čele búrky sa tvorili malé funely, zväčša však rýchlo zanikajúce najmä kôli rýchlemu posunu celej bunky. Dosledoval som teda ešte vzdialenie túto bunku a pobral sa konečne si oddýchnuť po dlhom týždni čakania na búrky 🙂 .

Verím že situácií ako dnes bude ešte túto sezónu dostatok, aby sa mi podarilo dostať konečne do terénu aj pripravené sondy a nazbierať tak cenné údaje.