Búrka Karpaty 23.5.2017

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovatelia: Richard Tóth, Drobec
Autor textu: Richard Tóth

Predfrontálne podmienky, ktoré vznikali dnes už od skorého rána dávali tušiť, že sa budú vytvárať spočiatku orograficky viazané bunky, ktoré sa neskôr môžu zlúčiť do komplexnejších systémov.

Od včera noci som sledoval hlavne stabilnú masu, ktorá sa držala nad východným Rakúskom. Jej stacionarita bola veľmi zaujímavá vzhľadom na prúdenia ktoré sa v tejto oblasti nachádzali.
Ráno mi volal Drobec, že sa vraj pravdepodobne v Maďarsku vytvorila supercela. Po rýchlom overení radaru a satelitu bolo jasné, že sa nemýli. Následne toto potvrdil mailom aj Ivan.
Medzitým sa už Drobec naštartoval a dorazil za mnou na kolibu pretože sme už plánovali rýchly chase k našim južným susedom.

Supercela však už podľa radaru začala mleť z posledného. Ešte sme situáciu nejakú dobu sledovali na radare a satelite a rozhodli sme sa, že chase zrušíme, kôli rozpadajúcemu sa jadru supercely. Nakoniec ju prefúklo pravedpodobne od jej severozápadnej strany a tým jej odobralo energiu potrebnú na udržanie. Túto bunku sa podarilo natočiť veľmi dobre na webkamere z idokep.hu. Video z jednotlivých snímkov tejto kamery prinášame tu:

Dali sme kafíčko a pokecali o nových stránkach a medzitým sledovali radar.
Zrazu sa tam objavila na úbočí Malých Karpát pri obci Častá malá izolovaná bunka ktorá rástla, ale bola stacionárna. Dosahovala odrazivosť cez 50dBz, pričom odhad hovoril o intenzite dažďa až 25mm/h.

Vybehli sme na strechu, kde mám dobrý výhľad a rovno sme sa pustili do timelapsu, aby sme mohli odsledovať prúdenie. Bunka zostávala dlhú dobu stacionárna a nakoniec sa v prúdení, ktoré vytváral blížiaci sa front ( toho času už v Nemecku), začala presúvať na juhovýchod smerom na Trnavu a priberať hmotu od juhu. V Senci boli z tejto bunky potvrdené krúpy do veľkosti 1cm.

Táto bunka bola aspoň ako drobná satisfakcia za premeškanú supercelu v maďarsku, ktorá sa nakoniec rozpadla.

Blížiaci sa front však ešte najmä vo večerných hodinách miešal karty najmä na strednom Slovensku.