Búrka Bratislava – Prievoz 5.5.2012

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovatelia: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Zdravím, dnešný deň opäť priniesol silné búrky do alpskej oblasti. V dosť silnom prúdení z JZ v stredných vrstvách troposféry sa vytvorila línia búrok postupujúca do ČR. Na rakúsko českej hranici sa vytvorilo pár pekných buniek s červenou odrazivosťou na radari. Mesto Zwettl, teda presnejšie jeho južnú časť to stredom chytilo. Boli tam potvrdené krúpy o veľkosti 3cm najviac a akumulácia krúp na zemi dosahovala až 10cm na niektorých miestach, 5cm súvisle. Celkovo zrážky v Zwettl v ten deň 38mm a počas búrky pokles teploty z 20°C na 8°C.

Pozoroval som to s veľkými očakávaniami na radari, ale už som tušil že nás to zase obíde. 17:45 SELČ bola dokonca biela odrazivosť na radari, ako bude vidieť aj na animácii nižšie.

Na SZ bolo vidieť celú tú líniu ľadových CB ako sa s nákovami pohybovali na SV. Na družici som ale spozoroval ako tie búrky vyfúkli studený vzduch v nižších častiach troposféry – vytvoril sa shelf cloud postupujúci smeron na východ, ktorý sa mi podarilo aj narýchlo zachytiť. Samozrejme, že prefúklo ako vždy v našom hlavnom meste a nepadla ani kvapka. Nárazy vetra neboli veľmi silné, odhadom to mohlo byť do 10 m/s. Potom búrková činnosť už len slabla až sa uložilo všetko na spánok aj v ČR.