Búrka Bratislava – Ivanka pri Dunaji 25.7.2012

Miesto pozorovania: Bratislava – Ivanka pri Dunaji
Pozorovateľ: Ivan Škoda + Veronika
Autor textu: Ivan Škoda

Zdravím, tak dnes sa začal prvý deň s výraznejšími hodnotami CAPE nad celou strednou a juhovýchodnou Európou. Po prednej strane výškovej tlakovej níže nad juhozápadným Maďarskom k nám prúdi teplý a vlhký vzduch z juhovýchodu. Hodnoty CAPE sa vyšplhali na 1000J/kg, len prízemná teplota nedosiahla až také vysoké hodnoty ako sa predpokladalo. Na vine bola nízka kopovitá oblačnosť ako v trópoch a veľmi vlhký vzduch. Doobeda bolo zamračené, potom sa trochu pretrhávala oblačnosť a hneď západne od Budapešti sa vytvorila búrka. Teplota pred búrkou dosiahla 25°C a vietor bol premenlivý.

Ešte predtým v noci prechádzal teplý front z juhovýchodu a bol s ním spojený zaujímavý dážď a jedna búrka, ktorá však Bratislavu minula po juhu. Za tým sa okolo 1h v noci prehnala Bratislavou húľava, avšak priniesla len mierny vietor z juhu. Prúdenie bolo prevažne východné ale celý tento “val” sa blížil z juhu a prešiel až ku Karpatom – myslím si, že to bol vyfúknutý studený vzduch z tej búrky, pretože ešte o 19h SELČ bolo 29°C pri zamračenej oblohe. Za celú noc napržaol z tohoto frontu 17mm zrážok v Bratislave – Prievoze.
Spočiatku som sledoval vývoj cumulusov zo záhrady, krásne vybuchovali až do asi nejakých 6km, ale potom zoslabol ich updraft a zosypali sa. Obloha bola z dvoch tretín posiata kopami a vzduch sa nevedel prehriať až na sľubovaných 28°C. Keď som už zbadal círus z búrky v Maďarsku tak bolo jasné že teplota nevystúpi nad 25°C a to ma znepokojovalo, či budú mať búrky dostatok energie.
Búrka smerovala celkom na Bratislavu, no ako išla bližšie tak sa spomaľovala a vyzeralo to tak, že ma to obíde po východe. Odviezol som sa k Ivanke pri Dunaji na jeden spot, odkiaľ som búrku sledoval. Na ceste tam sa vytvorilo jedno malé jadro nad Pezinkom, avšak žiadne blesky z toho neboli. Natočil som aj kratší timelapse blížiacej sa búrky. Ku koncu som už videl, že jej dochádza šťava a tak som sa zameral na fotenie línie Cumulusov Congestusov, ktoré tesne na sever odomňa pustili zrážky. Nakoniec zo severu aj párkrát zadunelo no a tá búrka z JV sa rozpadla a nad Bratislavu ani neprišla. No ja som chytil aspoň slabý dážď.