Búrka Bratislava 6.5.2012

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovatelia: Ivan Škoda + Veronika
Autor textu: Ivan Škoda

V tento deň opäť silné búrky v Rakúsku, juhozápadné prúdenie, mierny strih vetra a CAPE do 1000 J/kg. Južne od mesta St. Pölten sa vytvorila Supercela, ktorá sa stáčala smerom na VJV a postupovala celkovo na V. Avšak tesne pred Bratislavou sa klasicky rozpadla a „zobralo“ ju na Moravu.

Okolo 16:30 sa vytvorila slušná línia Cumulusov Congestusov južne od Bratislavy, ktoré krásne vybuchovali – už som sa tešil, že sa to tu poriadne rozbehne a že tá supercela z Rakúska nabudí túto líniu…

Vyrazil som kúsok na juh, ch ílu som pozoroval odkiaľ to ide, pretože jeden systém z Rakúska išiel na východ a táto línia sa posúvala na sever. Prestrelilo to círus a začalo hrmieť – par CC bleskov, občas aj nejaký ten CG. Tak som sa rýchlo presunul do Podunajských Biskupíc pre moju priateľku Veroniku a išli sme k spaľovni k Baumaxu kde bol aspoň čiastočný výhľad. Pravdupovediac nebolo čo fotiť – mliečna obloha a mierny dážď. Postupne prestalo aj hrmieť a po 15 minútach dážď prestal.

Tak si hovorím idem do tej silnej búrky smerom na západ, len po diskusii cez telefón s Pavlom Škodom som sa rozhodol ísť na severovýchod do Vajnor. Už z diaľnice som videl, že to stráca na sile a štruktúry oblakov nevykazovali veľkú dynamiku. Tam som čakal pokým to dôjde. Videl som iba 3 záblesky 1 CG v diaľke. Bolo síce bezvetrie, no nepomohlo ani to k regenerácii búrky. Ako som sa už vyjadroval, celá sa pred hranicami Slovenska rozpadla.

Naproti tomu mali v Rakúsku v dedine Tattendorf (južne od Viedne) krúpy o veľkosti 3cm, silný nárazový vietor do 20m/s a blesky CG boli samozrejmosťou. Krúpy sa akumulovali na cestách do 5cm, jednoducho scenár veľmi podobný tomu z predošlého dňa ako v Zwettl-i.