Búrka Bratislava 10.6.2012

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovatelia: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda
Veľmi milo som bol prekvapený v tento deň!

Za prvé ma vytrhol z ríše snov hrom – čiže nielenže som sníval o supercelulárnej búrke, ktorú by som pozoroval, ale ona ta búrka tu v blízkosti Bratislavy aj naozaj bola.
Za druhé, po celodennej zamračenej oblohe a zníženej teplote pod 20°C sa na východ od Bratislavy vytvorila línia búrok, ktorú sa mi aspoň z diaľky podarilo zachytiť. Ešte v večer 9.6.2012 sa vytvoril MCS komplex, ktorý smeroval z Maďarska na južné Slovensko, vlastne dva obrovské “koláče” ako je vidieť tu z družice. O polnoci som videl pár zábleskov v diaľke a to bolo tak všetko.
Nečakal som, že už ráno príde opäť búrka. Išla od Neusiedler See z Rakúska a tesne obišla môj domov po západe. Táto búrka bola rozmerovo malá ledva badateľná z družice a echá z radaru neboli až tak impresívne, no na pár oranžovo-červených odtieňov farieb to stačilo. V Petržalke bola prietrž mračien, takisto celé centrum mesta “spláchlo”. Pozoroval som to s polozalepenými očami v záhrade a v pyžame. Malo to peknú štruktúru a sýte tmavé farby. Základňa mala pekný poloblúk. Videl som pár bleskov a nakoniec to strašne rýchlo odišlo po chrbáte Malých Karpát na SV.

Po tejto búrke sa tu udržovala hustá pokrývka Altocumulusov a Cumulusov a bolo vidno, že troposféra bola veľmi nestabilná. Kopy boli všade naokolo, no nevybuchli až do búrky. Cez túto deku sa márne predieralo slnko, slnečný svit bol tak maximálne do hodiny za celých osem hodín od 10:00 do 18:00. Možno škoda toho, keby bolo vyjasnené a teploty by vyskočili nad 25°C bol by iný deň.

Na juhozápade v Rakúsku sa v neskorých popoludňajšich hodinách vytvorili nejaké bunky búrok, ktoré sem smerovali, ale neprišli, až na jednu okolo 21:00. Oni sa totižot prebudovávali viac na západ, čiže ich celkový pohyb bol akoby z juhu. Ale podotknúť chcem na ten outflow z tých búrok. Tu samozrejme prefúklo a ochladilo sa na 15°C a zrazu mi niečo z východu strašne intenzívne osvetlovalo izbu – obrovský karfiol Cumulonimbus Calvus, ktorý sa vytvoril na konvergnečnej línii Senec Trnava. Bolo počuť pár hromov. Vyzeralo to neskutočne, kopy prerážali pileus za pileusom, nádhera.
Nakoniec sa deň skončil dažďom z tej búrky, ktorú som spomínal vyššie.