Búrka Jablonica 15.8.2011

Miesto pozorovania: Jablonica
Pozorovatelia: Ivan Škoda + Veronika, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda
Po dlhých búrkových prázdninách sa črtala opäť klasická situácia. Zo západu sa nasúval studený front, na jeho čele mali vybuchovať predfrontálne búrky, ktoré aj naskočili v Tatrách. Prechod frontu bol výborne načasovaný na neskoré poobedie (cez západ Slovenska).

Na tvorbu búrok boli ideálne teplotné podmienky. Už okolo 16h bolo vidieť na západe za Viedňou vytvorený CB, teda jeho vrchné časti – Cirrus a nákovu. Pohyb frontu bol zo Z na V a pohyb búrok pred ním z JZ na SV. Tieto búrky sa chceli pekne zorganizovať do línie, aj sa kde tu na niektorých úsekoch dali do línie, ale postupom sa niektoré zhluky buniek predbiehali, takže to nebolo až také ideálne ako som predpokladal.

Vyrazili sme s Petrom Kullom na vyhliadkový spot v Karlovej Vsi, za fakultami UK. Už ako sme išli z Ružinova, tak som pozoroval veľmi peknú uhladenú základňu Cumulusu Congestusu, smerom na SZ. V momente sa vytvoril malý shelf cloud a začal fúkať silný nárazový severozápadný vietor, odhadom mohli byť nárazy vetra okolo 20 m/s! (zhodilo foťák upevnený na statíve) Teplota poklesla na 18°C. Vytvorilo sa teda nové jadro, ktoré začalo vypúšťať intenzívny lejak nad mestskou časťou Rača. Boli vidieť aj funnel cloud-y. Tak som sa rozhodol ponaháňať túto novovzniknutú búrku.

Namierili sme to na smer Trnava a odtiaľ smer Senica. Po ceste sme išli cez JV okraj tejto búrky pri BA.. Nad Bratislavou to zase podskočilo (resp. sa búrky rozpadli, ktoré boli vytvorené v Rakúsku) do Podunajskej nížiny a od Komárna na SV sa spravila línia medzi Nitrou a Levicami, boli vidieť mohutné CB, pekne nasvietené zo západu slnkom. Pri Senci nebolo ešte „prefúknuté“, v Trnave bolo dokonca 30°C!

Severne od Trnavy pri meste Boleráz som spozoroval tvoriacu sa búrku pred nami na smer Senica. Samozrejme tá „naša“ z Bratislavy sa rozpadla a dobudovala túto ďalšiu bunku. Po ceste v Trstíne začal veľmi silný lejak s nárazmi vetra, až boli strhávané vetvy zo stromov. V Jablonici sme sa zastavili a boli sme presne v strede tejto búrky.

Lejak tu trval približne 10 minút v tej najsilnejšej intenzite, potom intenzita lejaku kolísala. Boli 3 zásahy bleskom v blízkom okolí t.j. pod 1km. Boli prevažne CG blesky. Krúpy sme nezaznamenali, ikeď sme ich očakávali vzhľadom na zafarbenie oblohy do zelena. Teplota opäť klesla na 18°C v Jablonici.

Cestou späť bolo vidieť celú tú líniu na JV pekne aktívnu, blýskalo sa dosť intenzívne. Na Bratislavu potom prišiel už normálny dážď – samotný front. V BA – Prievoz napršalo 10mm zrážok.