Búrka Dunajská Streda 18.6.2010

Miesto pozorovania: Dunajská Streda, Trstená na ostrove
Pozorovatelia: Drobec, Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda

 

Zdravím! Podľa synoptickej situácie sa nachádzala nad severozápadným Rakúskom tlaková níž, ktorá sa pomaly presúvala do Poľska. Prevládalo južné prúdenie, nad Bratislavou až juhozápadné. Búrky sa tvorili počas celého dňa a väčšinou na konvergenčných líniách. Jedna taká sa nachádzala západne od Bratislavy v Rakúsku už v predpoludňajších hodinách. Ďalšia sa ťahala pri Komárne smerom na SV.

Veliteľ skončil v robote trochu skôr, tak sme sa stretli a porozprávali, či niekam vyrazíme alebo nie. Keď som videl radarové snímky, tak ako vždy na Bratislavu nič nešlo (resp. jedna bunka, ktorá zmenila smer… čítaj ďalej), v Maďarsku od Balatonu smerom na sever nebolo absolútne nič. Popri našej debate vonku pršalo (Bratislava – Prievoz), bola to rozpadnutá búrka – línia, ktorú to predsa zo západu natlačilo až sem. Aktívne bolo len jadro, ktoré sa nachádzalo južne od Neusiedler See v Rakúsku. Nečakane to jadro akokeby zrotovalo a išlo svojím smerom Z-V. Už dosť dlho žilo, niekoľko hodín, tak som neveril, že sa ešte podrží a nechcel som vyraziť smerom na východ. Nakoniec ma chalani prehovorili, tak som dal tomu šancu a išlo sa na Dunajskú Stredu. Dobrá voľba!

Búrka naozaj išla zo západu! Vietor fúkal z východných smerov. Tesne pred Dunajskou Stredou strašne stmavla obloha. Ani nebolo vidieť základňu ani  iné štruktúry. Len sme nabehli do silného lejaku a občas z toho vyletel  blesk. V meste sme mali najsilnejší lejak sprevádzaný krúpami o veľkosti lieskových orieškov. Nakoľko sme sa posúvali v kolóne, nebolo možné zobrať vzorku a odmerať priemer krúpy. Ajtak padali len veľmi riedko.

Jadro pomerne rýchlo odišlo na severovýchod. Ulice boli zaliate od kraja po kraj na niektorých miestach, spadlo veľmi veľa zrážok za krátky čas. Podľa radaru sa ale z Maďarska nasúvali ďalšie novovytvorené bunky, tak sme južne za mestom na ne počkali. Priebeh približne ten istý, len závoj zrážok, pár bleskov… Opäť tu zanechali obrovské množstvo zrážok, polia boli úplne podmočené, pôda vodu už nevsakovala a tak sa vytvorili „jazerá“ na celom JZ Slovensku.

Navštívili sme ešte dedinku Trstená na ostrove. Smerovali tam hasiči, takže sme tipovali, že tam bude nejaká potopa. Ľudia s vedrami vylievali vodu, ktorá im natiekla do pivníc, hasiči odčerpávali s vedľajšieho domu vodu z pivnice… Jeden dom bol veľmi neštastne postavený, v zákrute a ešte aj v priehlbine. Celá zahrada pod vodou! Cesta tiež a aj pivnica.

Cestou naspäť sa v diaľke nad Cíferom vytvoril nádherný CB! Tak sme ho pred Šamorínom chvíľu pozorovali v plnej kráse, ako pustil prvé zrážky a zrazu P.Kulla objavil pod jeho základňou funnel! Rozhodli sme sa priblížiť k búrke. Nakoniec sme to vzdali pretože sa západne od nej začali vytvárať mohutne Cumulus-y s funnel-mi! Nad oblasťou bol neuveriteľný strih vetra od 500m vyššie. Veľmi zaujímavé pozorovanie, nakoniec sa vytvorila z toho ďalej na západe intenzívna prehánka (východný okraj Bratislavy).