Búrka Braunsberg 15.8.2011

Miesto pozorovania: Volkswagen Slovakia-BA, Braunsberg (AT)
Pozorovateľ: Drobec

Po nekonečne dlhom čase sa počasie začalo správať podľa ročného obdobia. Áno presne tak ako v lete 🙂
Dokonca priaznivo aj pre nás, stormchaserov. Predpovedné modely sa zhodli na tom, že sa niečo udeje – mám na mysli prechod zvlneného studeného frontu – no čo sa týka prejavov, boli v niektorých prípadoch skeptické. Očakávali sme teda vytvorenie squall line na niektorej vlne studeného frontu. Strih vetra mal byť podľa modelov slabý, takže žiadne supercely nehrozili. Skrátka klasický augustový prechod studeného frontu, ale do pekne nahriatej a vlhkej vzduchovej hmoty.

V poobedných hodinách sa začala formovať v Česku a Rakúsku squall line s krásnym buildingom na južnom okraji, ktorý siahal až po juh Rakúska. Celý systém sa pohyboval na severovýchod, lenže vplyvom slabeho strihu vetra, na niektorých miestach stagnoval a rozpadával sa.  Presne takáto situácia nastala o 17.00 CEST, kedy sa línia priblížila k západnej hranici Sloveska.

To som už bol v teréne pri Volkswagene na pozorovacom mieste.
Bolo bezvetrie 28°C, ale pohľad smerom na JZ k postupujúcej línii nebol vôbec pekný. Žiadna ostrá čiara, žiadna húľava – len same altocumulusy.

Teraz sa vrátim trochu spať do času, keď som si prezeral predpovedné modely. Zaujala ma situácia okolo vetra – GFS predpovedal na 18.00 UTC  silný vietor pri zemi, presne v priestore Viedeň – Bratislava.

Fotografoval som vzdialenú rozpadávajúcu sa squall line, ale altocumulus v popredí sa začal podivne správať. Popri fotení som telefonoval s Palom Škodom, ktorý bojoval s hustým traffikom  12km JV odo mňa na Prístavnom moste smerujúci na Braunsberg, a potvrdil mi, že ten “altocumulus” nie je altocumulus – kedže to videl z dostatočnej vzdialenosti – ale obrovský rýchlo rastúci CB. Len čo sme dotelefonovali, preletela ponad mňa turbulentná stale tmavnúca základna CB. Vzápätí začal fúkať siný a chladný SZ odhadom 10m/s  vietor a teplota klesla na 22,5°C .

To bola presne situácia, ktorú naznačoval GFS model,len v skutočnosti o dve a pol hodiny skôr. Realita bola taká, že časť squall line tesne za Viedňou sa rozpadla a vyfúkla downburstom veľkú masu studeného vyduchu. Ten vytlačil teplý a vlhký vzduch a spôsobil neuveriteľne rýchly vznik CB a to všetko priamo nad mojou hlavou.Nebolo mi všetko jedno, keď som tam pobehoval so statívom uprostred poľa. Naštastie celé divadlo vypuklo o 5km ďalej, keď CB dozrel podporený orografiou Malých Karpát. Básnik by napísal,že spadlo nebo …

Z lovenia búrky sa stal opak, búrka skoro ulovila mňa a nepozoroval som prichádzajúcu búrku, ale odchádzajúcu. Po vybláznení sa s foťákom som pozrel opäť radar. Okrem spomínanej búrky, ktorá sa prehnala cez mestskú časť Bratislava-Rača, vznikla este jedna bunka severnejšie v okoli Senice, ktorú naháňal Ivan Škoda s tímom .

Keďže som neočakával po “prefuknutí” žiadne zázraky, presunul som sa do Rakúska na Braunsberg za Palom Škodom. Tam sme počkali na samotný príchod frontu. Zaujímave bolo to, že napriek neustálemu silnému SZ vetru s teplotou 17,5°C, sa na fronte okrem očakávaného dažda vyskystlo niekoľko silých CG bleskov. Najbližší bol asi 300m, čo ale rakúskym smetiarom vôbec neprekážalo a kľudne si robili svoju prácu.
Keďže Braunsberg je najvýšší kopec v okolí, robí to z neho super pozorovacie miesto, ale aj miesto kde často udrie blesk … my prikrčení v aute, nad hlavou aktívne jadro a chalani popelári sa tam promenádovali s úsmevom na tvári.