Supercela Dunajská Lužná 26.5.2010

Miesto pozorovania: Závod VW – Devínska Nová Ves, neskôr smer JV, Dunajská Lužná
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Tretí deň za sebou, čo bola podobná situácia. Severozápadne od Viedne sa vytvorila prvá búrka. Jadro búrky bolo dosť intenzívne a smerovalo na sever Bratislavy. Ale od rána už boli na oblohe Ac – pozostatky z nočných búrok. Síce sa obloha trochu viac prečistila k 13-14h, kedy už bola búrka v Rakúsku vytvorená. Teplota bola okolo 21°C v Bratislave a fúkal slabý východný vietor. Podľa mňa to neboli ideálne podmienky, ale povedal som si, že aspoň vyrazím severnejšie nech som k tomu bližšie a uvidím, ktorým smerom ďalej.

Dorazil som na miesto a podľa prepočtov mala búrka doraziť o takú hodinku. Ac odišiel a pekne sa nahrieval zemský povrch, teplota dosiahla príjemných 24°C. Jadro búrky bolo už odokryté, počul som slabé dunenie párkrát. Keď to prišlo bližšie tak som registroval rozpadávajúcu sa búrku. Južne od Viedne vybuchli ďalšie búrky, ktoré smerovali zase na juh od Bratislavy, aj som ich videl a pred sebou tlačili potenciálne cumuly. Zobral som to na Dunajskú Lužnú, keď mi dal echo „Drobec“, že to je jediná šanca kde chytiť počas dňa búrku.

Nad Bratislavou sa to presne vytvorilo, snažil som sa to predbehnúť, aj sa mi to podarilo, došiel som do cieľa a opäť sa to rozpadávalo. Klasifikujem to ako búrku aj tak, pretože bol silný dážď a pár bleskov, z toho jeden udrel 300m odomňa niekam do poľa.

Doplnené informácie: Búrka na severozápad od Viedne, ktorú som spočiatku pozoroval bola typu Supercell a podľa materiálov z médií môžem konštatovať, že pri dedinke Klosterneuburg-Kritzendorf v Rakúsku bolo F1 tornádo.