Búrka Hlohovec 24.5.2010

Miesto pozorovania: Hlohovec
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Dnešný deň mal byť ako stvorený pre búrky, predpovedné modely hlásili ideálne podmienky na ich formovanie. Od rána boli najmä na západe početné prehánky. Podľa predpovedí sa mali všetky vytvorené búrkové bunky presúvať od severozápadu na juhovýchod, čo značilo, že nebudem nútený cestovať za búrkou príliš ďaleko.

Až do poobedia bolo počasie u mňa celkom prívetivé, a až na pár kvapiek z prehánky aj relatívne kľudné.
Po príchode domov, mi okolo 16:30 Tomáš s nadšením napísal : ”Mám krúpy”. Okamžite som zapol radarové mapy ,a skutočne, nad Trnavou bolo menšie búrkové jadro. Vybehol som do záhrady, z ktorej mám práve týmto smerom výhľad, aby som skontroloval situáciu. Jadro ktoré postupovalo od Trnavy však už slablo, preto som sa vrátil k počítaču, aby som si overil, či sa niečo zaujímavé bude diať aj neskôr.

Tomáš mi napísal , že západne od neho sa tvorí nová búrková bunka. Neváhal som, a z niekoľkých predchádzajúcich radarových snímkov, som si určil približný smer búrky. Hoc na dnes modely udávali postup na juhovýchod, táto bunka mala takmer priamy východný smer, a preto sa môj zrak uprel na Hlohovec. Stál som takmer priamo v trase pomaly narastajúcej búrky. Zo stola som zobral foťák a statív a chase sa začal. Spojil som sa s Tomášom telefonicky, aby mi potvrdil moje rozhodnutie isť smerom na Hlohovec. na Hlohovec ma Tomáš navigoval, a zároveň mi dával informácie z radarov a detekcie bleskov, takže som stále mal istotu, že sa za tou búrkou oplatí ísť, pretože ešte nedosiahla plnej sily. Ako som sa stále viac približoval k Hlohovcu, obloha tmavla, a bolo už počuť hrmenie.

Výhľad mi však ešte stále zakrývali stromy a kopce, a preto som sa rozhodol neísť ďalej do Hlohovca, ale nájsť si miesto s výhľadom, aby som bol na južnom okraji búrky, čím by som bol chránený čiastočne pred dažďom, a mal by som dostatok času na fotografovanie. Odstavil som auto pri krajnici, na mieste ktoré bolo viacmenej najvyššie, takže som dobre videl aj na základňu búrky ktorá sa už presúvala severne odo mňa..

Keďže som však stál pri krajnici, výhľad na západ mi zakrývali kríky, preto som dal dole foťák zo statívu a vyliezol na menší kopec, aby som videl viac.
Sledoval som príchod pekne zformovaného shelf cloudu, ktorý sprevádzal nárazový vietor. Blesky však začínali byť stále bližšie, a vedel som že veľa času už na fotenie nezostáva. Fotografovanie som vzdal po údere CG blesku necelých 300 metrov severne odo mňa.

Po telefonáte s Tomášom bolo jasné, že búrka už stráca svoju silu, pretože elektricky slabla. Avšak dostal som nové informácie, ktoré vraveli, že sa mám presunúť na západ, pretože tam vznikajú nové búrkové jadrá. Vydal som sa preto smerom na Trnavu, vyzdvihnúť Tomáša, pretože bolo jasné, že chase v tento deň ešte neskončil.

____________________________________________________________________________________

 

Miesto pozorovania: Trnava, Jaslovské Bohunice
Pozorovateľ: Tomáš Stanislavský
Autor textu: Tomáš Stanislavský

Situáciu, ktorú modely sľubovali na pondelok som sledoval už niekoľko dní dopredu.
Na radare sa zatiaľ nič zaujímavé nedialo, nevenoval som počasiu väčšiu pozornosť, ale pre každý prípad som nechal radar zapnutý.

Okolo pol štvrtej som spozornel, pretože v Rakúsku sa rýchlo vytvorila búrková bunka, ktorá postupovala presne na mňa a vyzeralo to, že búrka ešte naberá na sile. Približne za hodinu som konečne zbadal zrážkové pole tejto búrky. Hoci to vyzeralo, že ma zrážkové pole nezasiahne, radar sľuboval priamy zásah. Moje očakávania sa naplnili – o 16:45 ma zasiahlo zrážkové pásmo, sprevádzané krúpami o veľkosti približne 1cm. Neváhal som, a ihneď som začal natáčať a fotiť. Celé krupobitie trvalo asi 5 minút.

Deň sa však ešte nekončil. Od severo-západu sa však blížila ďalšia búrka. Ihneď som sa skontaktoval s Rišom, čo si o tejto búrke myslí – neváhal a okamžite vyrazil. Po prehliadnutí radarových snímkov som ho telefonicky navigoval smerom na Hlohovec, kam búrka postupovala. Okolo šiestej však bolo jasné, že Trnavu zasiahne len dážď.

Rišo medzi tým pozoroval búrku v blízkosti Hlohovca, ktorá však začínala slabnúť. Opäť som Riša kontaktoval s tým, aby vyrazil smerom na Trnavu, pretože búrka v jeho blízkosti slabne a na severo-západ odomňa sa vytvárajú nové búrkové jadrá. Rišo teda vyrazil mojim smerom a dohodli sme sa na spoločnom výjazde. Tesne pred ôsmou sme sa stretli a po pohľade na radar bol smer jasný – Jaslovské Bohunice. Chvíľu sme síce blúdili, ale búrka zatial naberala na sile – aspoň čo sa týka bleskovej aktivity. Cestou do Jaslovských Bohuníc sme počuli niekoľko hromov a videli pár bleskov. Naneštastie, búrka však začala slabnúť a posúvať sa viac na východ a tak sme sa museli presunúť východnejšie. Pred Jaslovskými Bohunicami však bolo jasné, že búrka už dlho nevydrží a tak sme spravili ešte pár fotografií.