Búrka Tešedíkovo 21.5.2010

Miesto pozorovania: Šaľa, Tešedíkovo
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor text: Richard Tóth

Tento deň začínal ako každý iný, predpovede hlásili pekné počasie a relatívne teplo. Už ráno však bola vlhkosť vzduchu vyššia ako je zvykom a preto napriek tomu, že neboli hlásené žiadne búrky, som sa mal napozore, vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti.
Okolo 18:30 ma z vychutnávania si večernej kávy prebralo dunivé zahrmenie, ktoré mi dalo jasno najavo, že sa niečo blíži. Letmým pohľadom v záhrade som kúsok na S-SV odo mňa zbadal tmavú základňu blížiacej sa búrky.

Stihol som porobiť zopár fotiek a už som bežal po zvyšok vybavenia a sadal do auta. Dostal som medzitým telefonáty od ostatných z nášho tímu, a vedel som že sa lov práve začal. Kedže som v tej rýchlosti nemal čas prezrieť si radarové mapy, musel som sa spoľahnúť na svoje vedomosti, intuíciu, a na viacmenej jasný, JZ postup búrky. Cieľ bol jasný. Predbehnúť postupujúcu búrku, aby som získal dostatok času na fotografovanie.

Rozhodnutie o smere padlo behom sekundy : Tešedíkovo.
Bolo viac na Juh, teda mi vychádzalo, že ma tam búrka minie okrajom, čo sľubovalo dobré podmienky na fotenie a video. Ako som sa blížil k cieľu, obloha sa vyjasňovala, čo značilo, že sa mi podarilo predbehnúť búrku. Po odstavení auta som vybral z kufra detekciu bleskov, aby som vedel zistiť bleskovú aktivitu danej búrky, a ktorá ma zároveň pri fotografovaní upozorňovala na príliš blízke blesky. Všetko fungovalo ako malo, a tak som začal fotiť prichádzajúcu búrku z jej južnej strany. Smer postupu búrky sa nijak výrazne nemenil a teda mi ponúkol dostatok času na vytvorenie množstva fotografického materiálu.

Keď ma začalo míňať jadro búrky, pôvodné CC blesky nahradili CG vyboje a detekcia reagovala svižne na každý úder. Z fotografovania v poli ma vyrušil veľmi blízky úder CG blesku, cca 200m odo mňa. Nasledoval urýchlený ústup z poľa (v ktorom som bol najvyšší objekt práve ja) do bezpečia auta.
Pokračoval som vo fotografovaní z auta, až kým neprestal utíchať krátky, ale intenzívny dážď. Blesková aktivita búrky postupne slabla, a búrka sa naďalej presúvala na JZ, pričom od SV ju už začínal ochudobňovať studený vzduch. Bolo jasné, že búrkové jadro pomaly ale isto stráca energiu.
Aby som ešte zachytil odchádzajúcu búrku z jej severnej strany, rozhodol som sa o návrat späť k okraju Diakoviec. Celú dobu ma sprevádzal výnimočne slabý JZ vietor, v nárazoch maximálne do 10m/s, možno preto, lebo som sa nachádzal na južnom okraji búrky.

Tento deň bol pre mňa z hľadiska chasingu výnimočný, pretože mi umožnil nielen otestovať nový fotoaparát, ale taktiež aj detekciu bleskov, ktorá hrá v stormchasingu veľmi dôležitú úlohu. A jednak mi ukázal, ako pri podobných situáciách reagovať ešte pružnejšie a rýchlejšie, aby som dokázal z búrky vyťažiť maximum fotografického materiálu.